piątek, 26 czerwca 2015

Prosty, 100% żytni ze słonecznikiem, własny!

chleb żytni na zakwasie

Własny, bo mi się proporcje zakwasu z przepisu pomyliły, mąka pszenna razowa wyszła i musiałam kombinować. Przy drugim pieczeniu przepis udoskonaliłam i włala! Mój chleb :) Jak ktoś lubi zbite, mokre bochenki to to jest właśnie taki przepis. Do tego prosty jak budowa cepa ;) Pamiętać tylko trzeba, żeby zakwasu zrobić dużo, a nie kilka łyżek jak w przepisach Hamelmana.

Składniki na 2 bochenki:
  • 1 kg mąki żytniej chlebowej
  • 850g wody
  • 20g soli
  • 230g zakwasu
  • 150g słonecznika

Wszystko wymieszać, przełożyć łyżką do wyłożonych papierem keksówek, zwilżyć rękę wodą i wyrównać ciasto, a następnie odstawić do wyrastania (jakieś 4 godziny w zależności od pogody). 
Piekarnik nagrzać do 250 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30 minut.

chleb żytni na zakwasie

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)