wtorek, 12 maja 2015

Pęczotto z botwinką i kalafiorem

kaszotto, pęczotto, botwinka, kalafior

Pyszna rzecz! Zdecydowanie do powtórzenia póki jeszcze sezon botwinkowy trwa :) Kaszotto z tego co w domu było.

Składniki na 2-3 porcje:
  • 1 cebula
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • 1 marchewka
  • kawałek kalafiora (około 300g)
  • pęczek botwinki
  • pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 szklanki bulionu
  • olej rzepakowy o smażenia
  • sól, pieprz, tymianek
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pęczak i cebulę, podsmażyć kilka minut. W międzyczasie pokroić marchewkę i buraczki w półplasterki, kurczaka w niewielką kostkę. Kalafiora przemielić w malakserze, albo bardzo drobno skroić nożem (kroić jakby w cieniutkie plasterki - kalafior porozpada się na patelni). Na patelnię dodać jeszcze troszkę oleju, warzywa, przyprawy do smaku (jeśli bulion jest słony najlepiej soli już nie dodawać) i smażyć wszystko przed 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie przesunąć wszystko na skraj patelni, na środek dodać kurczaka, posolić i popieprzyć go i obsmażyć ze wszystkich stron. Po tym czasie wszystko wymieszać, dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem przez 20 minut. na 2-3 minut przed końcem dodać liście botwinki, wszystko przemieszać.

Tak się rozprawiam z kalafiorem jak mi się nie chce malaksera wyjmować ;)
pęczotto z botwinką i kalafiorem

6 komentarzy:

  1. A tartę z botwinką robiłaś z fetą od Liski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam, ale nie z fetą, a z ricottą i nie tarta stricte, ale bardziej placek drożdżowy z KS.

      Usuń
    2. to poproszę przepis :) dziś robie to, co powyżej, ale z czosnkiem, bo nie moge cebuli ;)

      Usuń
    3. To bazowy, a swoje of kors pozmieniałam ;)
      http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/placek_z_botwinka/przepis.html

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Pyszna! Najlepsze w nim jest to, że można dowolnie składniki dopasować do zawartości lodówki ;)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)