piątek, 28 lipca 2017

Prosta marynata do karkówki z grilla

marynata do mięsa z grilla

marynata do mięsa

Jako, że w tym roku stałam się dumną posiadaczką grilla (ahhhhhh, cudownie jest spełniać marzenia!) - zaczną się na blogu pojawiać przetestowane przepisy na dania z tegoż "urzadzenia" :) 

Na początek - prosta marynata - z podstawowych przypraw. Przetestowane - pyszne! Potwierdzone przez 3 pokolenia (czwarte, najmłodsze woli jednak łagodniejsze smaki ;)). Oryginał pochodzi stąd, jednak zdecydowanie polecam moją metodę blendowania - mięso jest bardziej aromatyczne.

Składniki:
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 malutka cebulka, albo pół średniej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (można dać wędzoną)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki keczupu
Do małego pojemnika blendera wlać olej, włożyć obrany czosnek, cebulę pokrojoną w ćwiartki, resztę przypraw, na koniec wlać musztardę i keczup. Zblendować do uzyskania jednolitej masy. A potem to już klasycznie - niech się mięso marynuje ;) Karkówkę kroję w nie za grube plastry, miskę do marynowania "maluję" marynatą (spód i ścianki), wkładam pierwszy plaster mięsa, dokładnie go maluję a następnie czynność powtarzam, póki mam karkówkę. Przykrywam szczelnie folią, żeby mi cała lodówka nie pachniała czosnkiem ;) i tak zostawiam na minimum dobę, jak pamiętałam o zakupach wcześniej - to i dwie doby. Marynaty starcza na 2 kilo karkówki.
Smacznego!

marynata do mięsa



7 komentarzy:

  1. Fajna, łatwa do zrobienia marynata :) dodałam musztardę francuską Tarsmak, bo lubię jak podkreśla smak potraw. Wszystkim bardzo smakowało, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby wiedzieć dwie doby wcześniej, że będzie się robiło karkówkę potrzeba nie lada zorganizowania :) Ale jest musztarda, to biorę przepis w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eeee tam! Wystarczy w piątek się dowiedzieć, że w niedzielę będą goście ;) Daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  3. Faaajnie , przyda sie przepis - dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo interesujący przepis. Doskonały moim zdaniem, ale więcej szczegółów by się przydało!

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)