środa, 4 maja 2016

Zapiekanka z kaszą gryczaną, kurczakiem i warzywami. Z dwóch garnków ;)

zapiekanka z kaszą gryczaną, kurczakiem i warzywami

Jednogarnkowe danie na dwa dni. Czyli tak, jak być powinno. Do tego z wykorzystaniem resztek fasolki, którą miałam w zamrażarce. Idealnie! Zapraszam :)

Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 400g pieczarek
  • 200g fasolki szparagowej mrożonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
  • 800 ml bulionu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 250 g kaszy gryczanej prażonej

+ mizeria do podania

Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, dodać pieprz, połowę majeranku i tymianku. Wymieszać i odłożyć do miseczki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bulion zagotować razem z sosem sojowym i resztą suszonych ziół. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W garnku żeliwnym rozgrzać olej, zeszklić cebulę po czym dodać czosnek i kurczaka. Dokładnie go obsmażyć, po czym przełożyć do miseczki, w której wcześniej leżał.
Do garnka wrzucić pieczarki i podsmażyć je na średnim ogniu. Dodać suchą kaszę gryczaną, wymieszać z pieczarkami, dodać posiekaną natkę, wrzucić odłożonego kurczaka z cebulą. Zalać wszystko szklanką wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować. Wlać resztę gorącego bulionu, wrzucić mrożoną fasolkę, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika na 30 minut.
Podawać np. z mizerią - super pasuje.
Smacznego :)

zapiekanka z kaszą gryczaną, kurczakiem i warzywami

zapiekanka z kaszą gryczaną, kurczakiem i warzywami

PS. Przepis od Asi.

3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)