środa, 29 kwietnia 2015

Kurczak po bułgarsku -> przepis z maminego zeszytu

kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

Uwielbiam to danie. Właściwie to uwielbiam tak zrobiony ryż! W przepisie jest go 3/4 szklanki, ale ja zawsze robię dwa razy więcej :) Jeśli cokolwiek zostanie mi z obiadu - mam pyszną kolację.

Kluczem do sukcesu jest estragon. Jeśli go nie mam - nie ma sensu dania robić, bo wychodzi coś zupełnie innego. Raz spróbowałam - złościłam się potem na siebie, że miało być super, oczekiwania były wielkie (jak zwykle ;)), a wyszło bardzo nie tak.



Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka (można też użyć podudzi - tak jest w oryginale w zeszycie mamy)
  • 2 niewielkie cebule
  • 1,5 szklanki ryżu (przy brązowym trzeba danie piec dużo dłużej)
  • estragon
  • słodka papryka wędzona
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
  • 200g pieczarek
  • 200g pomidorowej passaty
  • 0,5l bulionu warzywnego

Kurczaka pokroić na większe kawałki, podsmażyć na patelni i wrzucić do naczynia żaroodpornego (czy tam garnka żeliwnego, kto co ma). Zeszlić pokrojone w kostkę cebule, dodać ryż, sól, pieprz i estragon. Nie oszczędzać na tym ostatnim, ryż ma być ciemny od niego ;) Smażyć aż ryż nabierze brązowego koloru, następnie przełożyć całość do kurczaka. W międzyczasie pokroić paprykę w kostkę w pieczarki w ćwiartki. Wrzucić na patelnię, dodać przecier i paprykę wędzoną. Chwilę wszystko podsmażyć, dodać bulion, przemieszać dokładnie i przelać do naczynia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-60 minut. Danie jest dobre kiedy ryż wchłonie cały bulion (jak na zdjęciu).

Danie zaraz po wyjęciu z piekarnika:
kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

A tu kolejne etapy jego powstawania
kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

kurczak zapiekany z ryżem i warzywami

kurczak zapiekany z ryżem i warzywami


4 komentarze:

  1. Coś mnie urzekło w tej zapiekance i zapisałam sobie przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno ten ryż ;) pamiętaj o estragonie!

      Usuń
  2. estragon daje slodycz bardzo dużą tej potrawie. Jest wysmienita i robię ją bardzo często

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza potrawa!! Robię ją bardzo często, a estragon dodaje słodyczy. Mega

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)