sobota, 20 grudnia 2014

Chleb żytni (66%) na zakwasie, "ulubiony"


Nie na darmo to chleb "ulubiony" Hamelmana. Po raz pierwszy w życiu mąż poprosił o powtórkę chleba! Co tu więcej komentować - podaję przepis:

Zaczyn:

  • 363g mąki żytniej chlebowej
  • 289g wody
  • 17g aktywnego zakwasu
Całość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 235g mąki żytniej chlebowej
  • 309g mąki pszennej chlebowej
  • 391g wody
  • 17g soli
  • 3g suchych drożdży
  • cały zaczyn

Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty i przez 2 na drugiej. 
Odstawić na 30-45 minut.
Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki. Odstawić do końcowego wyrastania na godzinę. Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 30-40 minut.
Najsmaczniejszy po dobie :)

PS. Zdjęcia niestety nie zachwycają. Marny ze mnie fotograf jak tylko słońce zajdzie :(

Zaczyn:

Zaczyn po nocce pracy

Wymieszane składniki

Ciasto po pierwszej fermentacji

I już efekt finalny :)



8 komentarzy:

  1. Również go robiłam i ten chleb jest idealny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio również go robiłam , powiedź mi czy pieczesz w dokładnie takiej temperaturze jak radzi Hamelman? bo moje chleby trochę za bardzo się spiekają, ale nie wiem czy to nie dlatego że ja je piekę w termoobiegu ? Jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, na pewno! Radziłabym jednak piec tylko góra-dół. Jeśli i tak za mocno się będą przypiekać - po 15-20 minutach połóż na bochenkach kawałek folii aluminiowej. To powinno rozwiązać problem :)

      Usuń
  3. W przepisie wkradł się błąd-zakwas, zaczyn wg. Hamelmana ma być sporządzony z mąki chlebowej żytniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, niedopowiedzenie - żytnia chlebowa, a nie sama chlebowa. Dzięki za zwrócenie uwagi! Czujne oko :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie komentarz :)