czwartek, 28 kwietnia 2016

Czekolada, masło orzechowe, kasza jaglana i oreo. Czyli tarta trzech smaków - bez pieczenia!


tarta o trzech smakach

Tą tartę mąż wspominał słowami "niesamowita". Słodko-słono-wytrawna tarta, bez pieczenia. Świetna na spotkanie w większym gronie znajomych, jako dodatek do kawy. Ciężko zjeść więcej niż 1 kawałek na raz, co czyni ciasto bardzo wydajnym ;) Tarta równie dobra jest kolejnego dnia, jeszcze następnego - również jej nic nie brakuje.
Ciasteczkowy spód można zastąpić kruchym ciastem z dodatkiem prawdziwego kakao, ale wtedy tarta będzie potrzebowała piekarnika.

Składniki:
Spód:
  • 300 g ciastek oreo
  • 60 g masła
Krem:
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 
  • 2 i 1/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, prawdziwego
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3/4 szklanki masła orzechowego (prawdziwego, słonawego)
Polewa:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 150ml śmietanki kremówki
Ciastka wrzucić do blendera razem z masłem, dokładnie rozkruszyć, uklepać w formie do tarty. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Do garnka wrzucić kaszę, zalać 2 szklankami mleka (1/3 zostawić na później), dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Gotować 20-25 minut, do miękkości kaszy. Dokładnie zblendować, dodać masło orzechowe, pozostałą 1/3 szklanki mleka. Ponownie krótko zblendować. Wyłożyć masę na spód, ostudzić, wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie przygotować polewę i wylać ją na ciasto.
Smacznego! :)

tarta bez pieczenia, o trzech smakach

tarta bez pieczenia, o trzech smakach

tarta bez pieczenia, o trzech smakach

Tu pierwowzór w wersji wegańskiej.

czwartek, 21 kwietnia 2016

Prosta i szybka, pyszna tarta z truskawkami i rabarbarem

prosta tarta z truskawkami i rabarbarem

Nie wiem w jakiej części kraju mieszkacie, ale jeśli na południu - to sezon rabarbarowy macie już rozpoczęty :) U dziadka na działce jest już w pełni, więc korzystam! Na pierwszy ogień poszła tarta, a że rabarbar świetnie komponuje się z truskawkami - sięgnęłam do zamrażalnika po resztki tychże i wyszła mi taka tarta. Polecam!

Składniki:
  • ciasto kruche klasyczne: 250g mąki pszennej, 150g masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru i 1 jajko
  • 300g rabarbaru (u mnie 6 łodyg)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150g mrożonych truskawek
  • 100g cukru (lub więcej, jak ktoś lubi bardziej słodkie)
Ciasto zagnieść, uformować kulę i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę na tartę wykleić ciastem, jego pozostałą część włożyć z powrotem do lodówki, będzie potrzebna na kruszonkę.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć na cieście. Truskawki pokroić na ćwiartki (bez rozmrażania), ułożyć na rabarbarze. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć bezpośrednio na owoce. Wstawić tartę do piekarnika i piec 50 minut (bez termoobiegu).
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Prosta tarta z truskawkami i rabarbarem

prosta tarta z truskawkami i rabarbarem

prosta tarta z truskawkami i rabarbarem

czwartek, 14 kwietnia 2016

Śniadaniowa sałatka z halloumi

sałatka z grillowanym halloumi

Tydzień grecki w Lidlu u mnie w domu zawsze oznacza to samo - tydzień z sałatką z halloumi! Jest banalna i szybka w przygotowaniu. Polecam na śniadanie z ciepłym elementem jak i śniadanie do pracy - zgrillowane, zimne halloumi jest prawie tak samo smaczne, jak to na ciepło :)

Składniki na 1 osobę:
  • 1/3 opakowania sałaty (dowolnej, ulubionej; można tez oczywiście dać np samą roszponkę)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko na twardo (lub półtwardo - gotowane 4 minuty od momentu zagotowania wody)
  • 75g sera halloumi (czyli po prostu 1/3 opakowania)
  • 1-1,5 kromki domowego chleba na grzanki

mój ulubiony sos
  • 2 łyżeczki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy/innego słodzika (ja do sałatek zazwyczaj daję syrop, bo zawsze jest płynny :))

Sałatę rozłożyć na talerzyku, dodać przekrojone na pół pomidorki. Składniki sosu wymieszać, polać sałatę.
Ser podsmażyć na patelni/patelni grillowej (kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni, ja lubię taki ciemniejszy :)). Chleb skropić olejem (u mnie ostatnio króluje ryżowy), posypać ulubionymi przyprawami i położyć na patelni obok sera.
Jajko pokroić na 4, położyć na sałatę, delikatnie posolić. Dodać ser i grzanki. 
I smacznego!

sobota, 9 kwietnia 2016

Ziemniaki zapiekane z twarożkiem

ziemniaki z twarożkiem z piekarnika

Chodziły za mną od jakiegoś czasu ziemniaki zapiekane. Konkretnie od dnia, gdzie musiałam iść na obiad do pracowej stołówki gdzie zjadłam ziemniaki niby pieczone z niby serem. Były paskudne, ale ochoty przez nie nabrałam na coś prawdziwego :) A, że w lodówce były trochę twarogu, kupiłam szczypiorek i oto co mi wyszło. PYCHA!

Składniki:
  • 200 g sera białego 
  • pół pęczka szczypiorku 
  • sól 
  • 5 średnich ziemniaków 
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, w osolonej wodzie. W międzyczasie szczypiorek umyć i drobno posiekać, dodać do dokładnie rozdrobnionego widelcem sera, posolić do smaku.
Ugotowane ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć środek (zostawiając jakieś 0,5-1cm brzegu). Miąższ dodać do twarogu i wymieszać. Tak powstałą masę nałożyć "z górką" do ziemniaczanych łódeczek i ułożyć na blasze do pieczenia (wcześniej posmarowanej olejem). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 15-20 minut.
Smacznego!

ziemniaki z twarożkiem z piekarnika

sobota, 2 kwietnia 2016

Pyszny obiad w 12 minut? To możliwe! Makaron z boczkiem i cukinią

pyszny obiad w 12 minut

Obiad ten robi się dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Czyli u mnie 12 minut :) A jest tak smaczny, że mój mąż prosi o to samo na dzień następny. Także - ja nie widzę minusów tego dania. Co prawda to zdecydowanie nie jest sezon na cukinię, ale jakoś tak mnie naszło ostatnio, że kupiłam tą zagraniczną i danie poczyniłam.
Zapraszam!

Składniki na 2 osoby:
  • dowolny makaron (u mnie grube spaghetti) w ilości dla 2 osób;
  • 200g boczku (najlepiej od razu w mięsnym poprosić o pokrojenie go w grubsze plastry);
  • 1 mała cukinia;
  • 200ml kremówki;
  • sól i tymianek.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym samym czasie pokroić boczek w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Podsmażać go, co jakiś czas mieszając. Gdy boczek się smaży, obrać cukinię (w sezonie tylko solidnie umyć) i zetrzeć bezpośrednio na patelnię, na tarce o grubych oczkach. Zamieszać, troszkę zmniejszyć gaz i nadal smażyć, aż cukinia będzie prawie przeźroczysta (jakieś 2-3 minutki). Dodać tymianek i sól do smaku. Zalać kremówką, podkręcić gaz i zredukować sos do średnio gęstej konsystencji. W tym czasie powinien się ugotować makaron. Należy go po prostu dodać do zawartości patelni, wymieszać tak, żeby makaron pokrył się sosem. Od razu nakładać na talerze i jeść :)
Smacznego!

pyszny obiad w 12 minut

pyszny obiad w 12 minut