Ja to się chyba nie chwaliłam, że Fejsbunia założyłam? Nie chyba? Więc niniejszym to czynię. Serdecznie zapraszam do polubienia, obserwowania i dyskusji na tematy wszelakie! :)
niedziela, 30 sierpnia 2015
czwartek, 27 sierpnia 2015
Bułki z owsianką - pyszne!
Polecam! Bułki są świetne, proste w zrobieniu i nie rozjeżdżają się przy wyrastaniu :)
Ciasto można zrobić też i ze świeżymi drożdżami (20g), ale wtedy cały proces
nieco się wydłuża (drożdże spieniają się około kwadransa, a ciasto podwaja objętość w jakieś 1,5 godziny).
Składniki:
nieco się wydłuża (drożdże spieniają się około kwadransa, a ciasto podwaja objętość w jakieś 1,5 godziny).
Składniki:
- 10g drożdży instant
- 300 ml wody
- 200 g ugotowanych płatków owsianych (jakieś 55-60g suchych)
- 200 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej białej
- 10g soli
- 20g oleju rzepakowego
- 5g cukru
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić hakiem lub ręcznie. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 40-60 minut (lub do czasu aż ciasto podwoi objętość). Podzielić je na 8-12 równych części. Uformować bułki - jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, posmarować dłonie olejem rzepakowym. Mój patent to odrobina oleju w miseczce, do tego silikonowy pędzel, którym smaruję dłonie co 2-3 formowania.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 4-5 cm. Posypać z wierzchu płatkami owsianymi lub mąką, albo posmarować oliwą pozostałą w miseczce i wysypać jakimiś ziarnami. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wstawić bułeczki. Piec ok. 20 minut.
Gotowe do wyrastania
Wyrośnięte
Gotowe :)
sobota, 22 sierpnia 2015
Deser z chia na jogurcie naturalnym
Składniki na 2 desery:
- 200ml jogurtu
- 2 niepełne łyżki nasion chia (jakieś 17 g)
- 2 łyżeczki miodu
- 200 ml musu owocowego (u mnie truskawkowy)
- starta gorzka czekolada do dekoracji (opcjonalnie)
Jeżeli czekamy na gości - deser można przygotować kilka godzin wcześniej. Czekolada nie wtapia się, mus jest wystarczająca gęsty, żeby ją utrzymać.
poniedziałek, 17 sierpnia 2015
Burgery z łososia, batatów i kaszy jaglanej
Co zrobić jak się kupiło za mało łososia na 3 osoby? Zrobić z niego burgery- dzięki temu cudownie się pomnoży i starczy dla wszystkich :)
Składniki:
- 150g batatów (jakaś połówka 1 sztuki)
- 350 g łososia
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, chilli, słodka papryka
- 1 jajko
Obranego ze skóry łososia, pokroić dowolnie na nieduże kawałki, włożyć do miski (lub do misy malaksera, jak kto ma), dodać bataty, kaszę, natkę oraz przyprawy i zblendować na niejednorodną masę. Dodać olej i jajko, wymieszać dokładnie. Rozgrzać patelnię i nakładać masę łyżką, trochę jak placki ziemniaczane, tylko zdecydowanie grubiej.
Podałam z mizerią na jogurcie i pieczarkami podsmażonymi z bułką tartą. Smacznego :)
środa, 5 sierpnia 2015
Zapiekanka z garnka żeliwnego z kalafiorem, marchewką i piersią z indyka
Dawno, daaaawno temu, był taki czas tego lata, że zrobiło się chłodniej (co mnie osobiście bardzo cieszyło za każdym razem), więc przyszła ochota na inne gotowanie. W lodówce zalegało pół kalafiora, kilka marchewek, dokupiłam indyka i włala!
Składniki (4 porcje):
- 1 cebula
- 5 marchewek
- 400g indyka
- sól, pieprz, kurkuma, słodka i ostra papryka do smaku
- 1/2 kalafiora
- 250g ryżu
Tyle :) Niewiele stania przy garach :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)